Boguddrag – Moderne danske eventyrere – Kapitel 2:
Uri Løvevild Golman. Dansk naturfotograf var soldat i den israelske hær og måtte genoplives efter overfald: Med én finger har han skrevet en bog om sit vilde liv
Uri Løvevild Golman har fotograferet vilde tigre, orangutanger og en vulkan i udbrud. Som en af de eneste fotografer i verden har han dokumenteret vilde mandriller. Med troen på det umulige har han opnået de fleste af sine drengedrømme – både før og efter et dramatisk overfald lænkede ham til en kørestol.
Huset i skoven er som taget ud af et eventyr. Som jeg skridter over gårdspladsen, falder regnen let, mens lyset kæmper for at trænge ned gennem den tætte, grønne bevoksning over mig. Ved første øjekast minder stedet mere om en regnskov end et dansk naturområde blot få kilometer fra nordsjællandske Tikøb.
Midt på grunden knejser træhuset. Med sin gavl med det store kompaslignende vindue ligner det noget, Knud Rasmussen kunne have boet i. Og på den måde kunne rammen egentlig ikke være mere passende – for her i huset bor to af Danmarks største eventyrere: Uri og Helle Løvevild Golman.
Inde i husets store åbne rum tager parret smilende imod. Også indenfor signalerer huset eventyr.
(…)
Foran et stort træbord sidder Uri i sin kørestol og siger, at han lige skal skrive de sidste par linjer til sin næste bog, før vi kan gå i gang.
Uri Løvevild Golmans seneste bog har han hovedsageligt skrevet selv. Som så meget andet, der har med Uri at gøre, er det en ret vild bedrift: Bogen er hovedsageligt skrevet med Uris højre pegefinger (…)
Grunden til, at Uri sidder i kørestol, er, at han den 16. december 2017 blev angrebet af en terrorist med en 40 centimeter lang kniv, som påførte ham så store skader, at han nu må udleve sine eventyr fra en kørestol. Ud af det blå dukkede overfaldsmanden op på et kunstmarked i hovedstaden Libreville i det afrikanske land Gabon.
Manden var øjensynligt vred over, at (…). Måske havde han på markedet hørt Uri tale engelsk og troede, at Uri var en amerikaner, som han kunne lade sin vrede gå ud over. I hvert fald gik han – i det ellers normalt så fredelige Gabon – pludselig til angreb. Heldigvis fik Uri, der er tidligere elitesoldat, nedkæmpet manden sammen med den tililende Helle. Men da havde overfaldsmanden desværre allerede gentagne gange stukket sin kniv i Uri. Den historie vender vi tilbage til.
Men først må vi tilbage til begyndelsen.
En bange dreng bliver eventyrer
Uri – hvis navn betyder ”Mit lys” på hebraisk – voksede op hos sine jødiske far og kristne mor i Herringløse ved Roskilde. Og det lå ikke ligefrem i kortene, at han en dag skulle blive eventyrer.
”Som barn var jeg ofte bange for at dø,” siger Uri og kigger mig direkte i øjnene.
Men samtidig var han stærkt fascineret af dyreprogrammer på tv. Elskede David Attenboroughs stemme. Og slugte alt om Jacques Cousteaus eventyrlige undervandsekspeditioner…
KØB MIN BOG “MODERNE DANSKE EVENTYRERE” HER – OG LÆS RESTEN AF KAPITLET.
FÅ DERVED OGSÅ SVAR PÅ:
- Hvor mange liter blod kan man miste og stadig overleve?
- Hvordan er det at være i ildkamp og på hemmelige missioner med det israelske militær?
- Hvad sagde specialtropperne SAS til Uri da han meldte sig til tjeneste?
- Kan man vinde en Panda-pris for en bog der hedder Tiger Spirit?
- Hvordan er det at møde den svenske Kong Gustav?
- Hvordan lykkedes det Uri at få National Geographic fotochef Kathy Moran i tale?
- Kan det passe at kirurgen der opererede Uri skrev i en mail “at han var død i otte minutter” ?
- Hvordan lykkedes det en callgirl i Edinburgh at redde Uris liv?
- Hvordan ser en sjælestreng ud?
KÆMPE TAK til Uri Løvevild Golman for at fortælle sin spændende historie.
(Foto: Uri og Helle Løvevild Golman)