HØR RASMUS FORTÆLLE OM SINE REJSER:
Boguddrag – Moderne danske eventyrere – Kapitel 12:
Rasmus Krath. Dansk filmmager lider af angst, men har alligevel opsøgt nogle af verdens mest frygtede kriminelle: På eventyr med kamera og Kalasjnikov
Uafhængigt og selvfinansieret rejser Rasmus Krath til verdens brændpunkter. Han har besøgt piraternes kyst i Somalia, interviewet bandemedlemmer i Rios største slumby, kørt i tuktuk gennem Pakistan, fløjet FN-helikopter over Sudans Darfur-provins, kørt på motorcykel til ’Afrikas hjerte’ og interviewet en af de mest prominente Guantanamo-fanger. Senest er han aktuel med et projekt, der sætter fokus på migrationen gennem Darién Gap.
Allerede da jeg træder over dørtærsklen ind til den lille lejlighed på indre Nørrebro, fornemmer jeg, at her bor en eventyrer. I fjerdesalslejlighedens lille fordelingsgang hænger nemlig et eksotisk portræt af en langskægget fyr fra Afghanistan. Fra sin placering på væggen stirrer han mig direkte ind i øjnene med et både intenst og melankolsk blik.
Inde i stuen hænger gulnede avisforsider fra Le Petit Journal, pile fra Sydamerika, billeder fra markedet i Damaskus, et sudanesisk krigssværd og portrætter af bevæbnede militærfolk fra Somalia. På reolen står en udskåret drage fra Tibet, og på bordet ligger et buet sølvsværd fra Syrien med et fæste af udskåret kamelben.
”Krigssværdet tog en af Kai Vittrups politifolk med hjem til mig fra Sudan,” fortæller Rasmus mig, som var det det mest naturlige i verden. Den historie vender vi tilbage til.
På væggen hænger også tre bjergpanoramaer printet på aflange aluminiumsplader – de er fra Kaukasusbjergene i Georgien, Karakorambjergkæden i Pakistan og fra Pamir Highway i Kirgisistan.
Rasmus Krath opnåede kortvarig berømmelse for nogle år siden, da han udgav sin film om sit møde med Somalias pirater. Og selvom han formentlig for længst er glemt af de fleste i den brede danske offentlighed, er han i globetrotterkredse fortsat kendt og respekteret som én af landets førende yngre eventyrere – og en af de modigste. Det skal vi tale om i dag. Blandt lysende globusser og væghængte musikinstrumenter.
Opvækst på landet
”Jeg voksede op ude på landet omtrent 18 kilometer fra Holstebro nær den lille by Tvis, hvor jeg gik i skole. Jeg lavede huler i skoven, byggede dæmninger over bækken og fiskede i åen. Og drømte ikke det mindste om at komme ud at rejse eller at blive eventyrer,” fortæller Rasmus.
”Begge mine forældre var skolelærere. Og udover en vanvittigt fed vandretur til Norge og en tur til Tenerife, hvor der var varme og kaktusser, og tingene pludselig lugtede anderledes og så anderledes ud, var vi ikke uden for landets grænser i mine drengeår. Derhjemme havde jeg det svært i skolen, jeg var socialt underudviklet, var lidt af en nørd og befandt mig længst nede i hierarkiet,” siger han om sin skoletid. ”Jeg var muligvis fagligt dygtig, men jeg græd ofte, jeg kunne ikke snakke med piger om andet end tysk stil og generelt ikke snakke om andet end skole, og jeg havde ikke mange venner.”…
KØB MIN BOG “MODERNE DANSKE EVENTYRERE” HER – OG LÆS RESTEN AF KAPITLET.
FÅ DERVED OGSÅ SVAR PÅ:
- Er det en god idé at interviewe en pirat?
- Kan man bo nede i et hul man selv har gravet?
- Kan man lave om på sig selv ved at stoppe med at gøre det man plejer?
- Hvem er Quijos-stammen i Ecuador og laver de virkelig trommer af abeskind og går på jagt med pusterør?
- Har Eik Skaløe fra Steppeulvene en forbindelse til Odin Teatret som Rasmus frekventerede i Holstebro?
- Kan man køre en Tuktuk igennem Pakistan?
- Har Rasmus fået undervisning af Mads Mikkelsen?
- Hvordan fik Rasmus en skør dame der nogle gange satte ild til sig selv til at pakke brochurer for sit nyeste foredragsshow?
- Er det farligt at bo i Rios største slumby/Favela?
- Hvordan blev Rasmus gode venner med politiinspektør Kai Vittrup?
- Kan man som privatperson interviewe en Guantanamo-fange?
- Hvad koster det hvis man vil være med til at kapre et skib i Somalia?
- Er det en god idé at køre på motorcykel igennem Sierra Leone hvis man ikke har noget kørekort?
- Hvor farligt er det at krydse The Darién Gap?
- Og hvorfor har Rasmus et verdenskort i loftet over sin seng?
KÆMPE TAK til Rasmus Krath for at fortælle sin spændende historie.
(alle foto: Rasmus Krath)